SSC CHSL General Awareness Practice Set – 50

SSC CHSL General Awareness Questions and Answers Practice Set – 50

1. The father of Modern Chemistry is

(a) Priestly

(b) Lavoisier

(c) Dalton

(d) Mendeleff

Show Answer

Answer : (b) Lavoisier

2. Which one of the following elements is essential for constrution of nuclear reactors?

(a) Cobalt

(b) Nickel

(c) Zireonium

(d) Tungsten

Show Answer

Answer : (c) Zireonium

3. The process of separating of cream from milk is called

(a) Emulsification

(b) Demulsification

(c) Emulsions

(d) Electro- osmosis

Show Answer

Answer : (b) Demulsification

4. Which state of India has lowest literacy rate as per census 2011?

(a) Jharkhand

(b) Rajasthan

(c) Bihar

(d) Arunachal pradesh

Show Answer

Answer : (c) Bihar

5. What is the bond between two amino acids in a protein called?

(a) Ester bond

(b) Glycosidic bond

(c) Peptide bond

(d) Phosphodiester bond

Show Answer

Answer : (a) Ester bond

6. Study of effect of light on various biological life process

(a) Potobiology

(b) Photobiology

(c) Photometry

(d) None of these

Show Answer

Answer : (b) Photobiology

7. Souring of milk is due to

(a) Protozoa

(b) Bacteria

(c) Virus

(d) Nematode

Show Answer

Answer : (b) Bacteria

8. Microorganism include

(a) Bacteria and virus

(b) Bacteria virus, microalgae and fungi

(c) Bacteria virus, microalgae, fungi and protozoa

(d) All animals and plants

Show Answer

Answer : (c) Bacteria virus, microalgae, fungi and protozoa

‘9. AIDS virus contain

(a) Single Stranded RNA

(b) Double Stranded RNA

(c) Single Stranded DNA

(d) Double Stranded DNA

Show Answer

Answer : (a) Single Stranded RNA

10. Clove is a

(a) Fruit

(b) Dry flower bud

(c) Vegetative bud

(d) Seed

Show Answer

Answer : (b) Dry flower bud

 

 

Exams RiderDownload Our Apps & Watch Latest News

Related Post / Job Details

1Staff Selection Commission (SSC) Recruitment 2018 – Sub-Inspector and Assistant Sub-Inspector Posts
2IBPS Specialist Officer SO VII Exam Notification 2017
3Bihar Public Service Commission Exam 2016
4208 Specialist Officer Recruitment in Union Bank of India Apply Online
5Telangana State Level Police Recruitment Board (TSLPRB) Recruitment 2018 – Sub Inspector of Police
6Lakshmi Vilas Bank Limited Recruitment 2016
7Mumbai Metro Rail Corporation Limited Job Notification
874 Junior Assistant Technician in ONGC
9Assam Gramin Vikash Bank Recruitment 2017
10Protocol Officer Recruitment in NBCC
111315 Vacancies in the Bank of Maharashtra

Comments are closed.