SSC CHSL General Awareness Practice Set – 49

SSC CHSL General Awareness Questions and Answers Practice Set – 49

1. Which one the among the following newspapers, was published first?

(a) The Madras Mail

(b) The Indian Social Reformer

(c) The Bengali Gazette

(d) The Times of India

Show Answer

Answer : (c) The Bengali Gazette

2. Who is the author of book “Mother India”?

(a) Annie Besant

(b) Katherine Frank

(c) Katherine Mayo

(d) Sister Nivedita

Show Answer

Answer : (c) Katherine Mayo

3. Consider the following statements:

  1. Bankim Chandra Chattopadhyay was the first graduate of the Calcutta University
  2. Satyendranath Tagore was the first Indian to Quality for the Indian Civil Service (ICS)

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Show Answer

Answer : (c) Both 1 and 2

4. Match List I and List II and select the correct answer using the codes given below the lists

List I List II
A. Gopal Krishna Gokhale Servants of India Society
B. Madan Mohan Malviya Benaras Hindu University
C. C Rajagpoalachari Free India Society
D. VD Savarakar Swantantra Party

(a) 1  2  4  3

(b) 3  4  2  1

(c) 1  4  2  3

(d) 3  2  4  1

Show Answer

Answer : (a) 1  2  4  3

5. The strongest force in the nature is

(a) electric force

(b) gravitational force

(c) nuclear force

(d) magnetic force

Show Answer

Answer : (a) electric force

6. Atomic power plant works on the principle of

(a) fission

(b) fusion

(c) thermal combustion

(d) combined effect of all the three

Show Answer

Answer : (a) fission

7. The technique of collecting information about an object from a distance without making physical contact with it is

(a) remote sensing

(b) remote control

(c) remote accessing

(d) space shuttle

Show Answer

Answer : (a) remote sensing

8. Long distance short- wave radio broad- casting uses

(a) ground wave

(b) ionospheric wave

(c) direct wave

(d) sky wave

Show Answer

Answer : (d) sky wave

9. Match List I ( Electromagnetic wave) with List II (Discoverer) and select the correct answer using the codes given below

List I List II
A. Infrared waves W Roentgen
B. Ultraviolet Newton
C. X-rays Herschell
D. Visible rays Ritter

(a) 1  2  3  4

(b) 3  4  1  2

(c) 3  4  2  1

(d) 4  3  1  2

Show Answer

Answer : (b) 3  4  1  2

10. GUI stands for

(a) Gnutella Universal Interface

(b) Graphical User Interface

(c) Graphical Uninstall / Install

(d) General Utility Interface

Show Answer

Answer : (b) Graphical User Interface

 

 

Exams RiderDownload Our Apps & Watch Latest News

Related Post / Job Details

1Chief Operating Officer in Indian Bank
2Indian Air Force Recruitment 2018 – Group ‘C’ Civilian Posts
3Bihar Public Service Commission Exam 2016
4Punjab Public Service Commission (PPSC) Recruitment 2018 – Inspector Cooperative Societies Posts
5Internal Audit Officer Recruitment in CUTN
6Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) – Trichy Recruitment 2018
7Indian Bank Recruitment 2018 – Specialist Officers (SO) Posts
8120 Specialist Officer Recruitment in Oriental Bank of Commerce
9Punjab & Sind Bank Recruitment 2016
10Staff Selection Commission Central Region (SSCSR) Recruitment 2017 – Apply Online
11308 Recruitment in Bangalore Metro Rail Corporation Limited

Comments are closed.