SSC CHSL General Awareness Practice Set – 46

SSC CHSL General Awareness Questions and Answers Practice Set – 46

1. Which one of the following was used as chemical weapon in the first world war?

(a) Carbon Monoxide

(b) Hydrogen Cyanide

(c) Mustard gas

(d) Water gas

Show Answer

Answer : (c) Mustard gas

2. Process by which plant prepare their food is

(a) Carbohydrolysis

(b) Metobolic Synthesis

(c) Photosynthesis

(d) Photosyntization

Show Answer

Answer : (c) Photosynthesis

3. Study of bone is called

(a) Orology

(b) Oesteology

(c) Seromology

(d) Geology

Show Answer

Answer : (b) Oesteology

4. Blood pressure is the pressure exerted on the wall of

(a) Heat

(b) Vein

(c) Artery

(d) Cell

Show Answer

Answer : (c) Artery

5. A plant cell differ from animal in having

(a) Chloroplast

(b) Cell Wall

(c) Cell membrane

(d) Nucleus

Show Answer

Answer : (b) Cell Wall

6. DDT is

(a) Green house gas

(b) Degradable pollutant

(c) Nondegradable pollutant

(d) None of these

Show Answer

Answer : (c) Nondegradable pollutant

7. Blood group is discovered by

(a) Landstiner

(b) Robert Koch

(c) Willum Harvy

(d) Louis Pasture

Show Answer

Answer : (a) Landstiner

8. The book ‘ Midnight’s Children’ has been written by

(a) Arudhanti Roy

(b) Tasleema Nasreen

(c) Salman Rushdie

(d) Kiran Desai

Show Answer

Answer : (c) Salman Rushdie

9. The full form of DDT is

(a) Dichloro- Dimethyl Trichloroethane

(b) Dichloro- Diethyl Trichloromethane

(c) Dichloro- Diphenyl Trichloromethane

(d) Dichloro- Diphenyl Trichloroethane

Show Answer

Answer : (d) Dichloro- Diphenyl Trichloroethane

10. National Research Centre on plant Biotechnology is situated at

(a) Nagpur

(b) New Delhi

(c) Mumbai

(d) Kolkata

Show Answer

Answer : (b) New Delhi

 

Exams RiderDownload Our Apps & Watch Latest News

Related Post / Job Details

1Junior Assistant Engineer Recruitment in IOCL
2UPSSSC Junior Engineer Recruitment 2016
3Administrative Officer Recruitment in National Insurance Company Limited
4Computer Operator Recruitment in OSSC
5IBPS Probationary Officer Exam 2017
6Canara Bank Recruitment 2018 – Probationary Officer Post – Apply Online
7NICL Hindi Translator Recruitment 2016
8Maharashtra Public Service Commission Recruitment 2017
9Lab Assistant Recruitment in RSMSSB
10Legal Officer Recruitment in South Indian Bank 2016
11Koraput District Court Recruitment 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *