Computer Awareness Questions and Answers Set- 81

Computer Awareness Questions and Answers Set- 81

This set of Linux / Unix multiple choice questions and answers focuses on various Linux commands and their command line options & parameters. It will be useful for anyone learning Linux Basics, Essentials and/or Fundamentals.

1. The dmesg command
a) Shows user login logoff attempts
b) Shows the syslog file for info messages
c) kernel log messages
d) Shows the daemon log messages

Show Answer

Answer : (c) kernel log messages

2. The command “mknod myfifo b 4 16”
a) Will create a block device if user is root
b) Will create a block device for all users
c) Will create a FIFO if user is not root
d) None of the above

Show Answer

Answer : (a) Will create a block device if user is root

3. Which command is used to set terminal IO characteristic?
a) tty
b) ctty
c) ptty
d) stty

Show Answer

Answer : (d) stty

4. Which command is used to record a user login session in a file
a) macro
b) read
c) script
d) none of the above

Show Answer

Answer : (c) script

5. Which command is used to display the operating system name
a) os
b) Unix
c) kernel
d) uname

Show Answer

Answer : (d) uname

6. Which command is used to display the unix version
a) uname -r
b) uname -n
c) uname -t
d) kernel

Show Answer

Answer : (a) uname -r

7. Which command is used to print a file
a) print
b) ptr
c) lpr
d) none of the above

Show Answer

Answer : (c) lpr

8. Using which command you find resource limits to the session?
a) rlimit
b) ulimit
c) setrlimit
d) getrlimit

Show Answer

Answer : (b) ulimit

9. Which option of ls command used to view file inode number
a) –l
b) -o
c) –a
d) –i

Show Answer

Answer : (d) –i

10. find / -name ‘*’ will
a) List all files and directories recursively starting from /
b) List a file named * in /
c) List all files in / directory
d) List all files and directories in / directory

Show Answer

Answer : (a) List all files and directories recursively starting from /

Exams RiderDownload Our Apps & Watch Latest News

Related Post / Job Details

1Air Force Common Admission Test (AFCAT) 2017 | Apply Online
2Senior Vice President Recruitment in RBI
3Maharashtra Public Service Commission Recruitment 2017
4Faculty Recruitment in Oriental Bank of Commerce
5686 Head Constable Recruitment in CRPF
62313 PO Recruitment in SBI
7National Seeds Corporation Limited (NSCL) Recruitment 2018
8521 Constable Recruitment in Odisha Police
9SSC Madhya Pradesh Region Recruitment 2017 – Apply Online
101120 Patwari Job Post in Himachal Pradesh Revenue Department
11806 Vacancy in KPSC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *