Banking Awareness Study Material 2018 Set – 377

Banking Awareness Practice Set

1. National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) is an apex development financial institution in India. Where is the Head Office of NABARD?
(a) Lucknow
(b) Chennai
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Kolkata

Show Answer

Answer : (d) Mumbai

2. Small Industries Development Bank of India is the principal development financial institution in India headquartered in-
(a) Lucknow
(b) Chennai
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Kolkata

Show Answer

Answer : (a) Lucknow

3. National Housing Bank (NHB), a wholly owned subsidiary of Reserve Bank of India (RBI), was set up on 9 July 1988 under the National Housing Bank Act, 1987. Where is the Head Office of NHB?
(a) Lucknow
(b) Chennai
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Kolkata

Show Answer

Answer : (c) New Delhi

4. Export-Import Bank of India is the premier export finance institution in India, established in 1982 under Export-Import Bank of India Act 1981. The Headquarters of EXIM Bank in-
(a) Hyderabad
(b) Kolkata
(c) Chennai
(d) New Delhi
(e) Mumbai

Show Answer

Answer : (e) Mumbai

5. The Reserve Bank of India is India’s central banking institution, which controls the monetary policy of the Indian rupee. Where is the Headoffice of RBI-
(a) Pune
(b) Mumbai
(c) Chennai
(d) New Delhi
(e) Kolkata

Show Answer

Answer : (b) Mumbai

6. Who is the present Director of Pune based National Institute of Bank Management (NIBM)?
(a) HK Bhanwala
(b) Ajay Tyagi
(c) BP Kanungo
(d) KL Dhingra
(e) Sudarshan Sen

Show Answer

Answer : (d) KL Dhingra

7. Name the person, who is Chairman of Institute for Development & Research in Banking Technology (IDRBT)?
(a) HK Bhanwala
(b) Ajay Tyagi
(c) BP Kanungo
(d) KL Dhingra
(e) Sudarshan Sen

Show Answer

Answer : (c) BP Kanungo

8. Who is present and 24th governor of RBI?
(a) Urjit Patel
(b) Ajay Tyagi
(c) BP Kanungo
(d) Raghuram Rajan
(e) Sudarshan Sen

Show Answer

Answer : (a) Urjit Patel

9. Name the person, who is present Chairman of Life Insurance Corporation?
(a) Hemant Bhargava
(b) B Venugopal
(c) Subhash Chandra Garg
(d) Usha Sangwan
(e) V K Sharma

Show Answer

Answer : (e) V K Sharma

10. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) has been registered as a Private Limited Company under the Companies Act 1956 with its Registered and Corporate Office situated in Bengaluru. Who is Chairman of BRBNMPL?
(a) HK Bhanwala
(b) BP Kanungo
(c) Uma Shankar
(d) KL Dhingra
(e) Sudarshan Sen

Show Answer

Answer : (b) BP Kanungo

Exams RiderDownload Our Apps & Watch Latest News

Related Post / Job Details

1H.P Judicial Service Competitive Examination 2018
2APCOB Manager Scale I Recruiment
3Stenographer and Typist Recruitment in KPSC
4General Insurance Corporation of India (GIC) Recruitment 2018 – Assistant Manager (Scale I) Post
5Specialist Officer Recruitment in Federal Bank
6UKPSC Recruitment 2016
7IBPS SO Recruitment 2016
836 Field Ammunition Depot Recruitment 2018
9Ganjam District Court Recruitment 2016
10Junior Chemist Recruitment in RVUNL
11ITI Trainee Recruitment in NTPC

Comments are closed.