Banking Awareness Study Material 2018 Set – 373

Banking Awareness Practice Set

1.Which of the following rates is decided by the market conditions and not by RBI?

Show Answer

Answer : Inflation rate

2. Proposals for setting up of new banks are under active consideration. Which organization gives this permission?

Show Answer

Answer : RBI

3. Basel norms are important international regulatory stipulations. It is meant for which sector?

Show Answer

Answer : Banking

4. Which of the following institutions is not directly associated with the financial sector in India?

Show Answer

Answer : Planning Commission

5. Which discussing investments there is mention of short term government security. What is this type of investment known as?

Show Answer

Answer : Treasury bill

6. A bank normally does not have to deal with an issue related to—

Show Answer

Answer : Intellectual property rights

7. The monetary and credit policy of India is the responsibility of which of the following?

Show Answer

Answer : RBI

8. When RBI raises the Cash Reserve Ratio rate what action are the banks reuired to take?

Show Answer

Answer : They have to deposit additional money with RBI as reserve money

9. Which of the following statements is correct?

Show Answer

Answer : RBI is responsible for the overall monetary policy

10. Bank rate as fixed by RBI means—

Show Answer

Answer : Rate of interest charged by RBI on its loans to banks


Exams RiderDownload Our Apps & Watch Latest News

Related Post / Job Details

1500 Executive Recruitment in IDBI Bank
2Himachal Pradesh State Co-Operative Bank Recruitment 2016
3SSC Selection Posts Phase VI Recruitment 2018
4Multi Tasking Staff Recruitment in Indian Navy
5300 Administrative Officer Post in NIACL
6Scientific Officer Recruitment in Panjab University
7Staff Selection Commission Southern Region (SSCSR) Recruitment 2017
8300 Sub Inspector Recruitment in MPSC
9Junior Assistant Recruitment in IIT Roorkee
10IBPS RRB Exam Notification 2017 | 56 Banks Participating
11Office Assistant Recruitment in NUSSD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *