Banking Awareness Study Material 2018 Set – 362

Banking Awareness Practice Set

1. In which year NABARD was established?

Show Answer

Answer : 1982

2. SIDBI set up on 2nd April _____________ under an Act of Indian Parliament, acts as the Principal Financial Institution for Promotion, Financing and Development of the Micro, Small and Medium Enterprise (MSME) sector as well as for coordination of functions of institutions engaged in similar activities.

Show Answer

Answer : 1990

3. Which year National Housing Bank was set up?

Show Answer

Answer : 1988

4. Export-Import Bank of India is the premier export finance institution in India, established in ________________ under Export-Import Bank of India Act 1981.

Show Answer

Answer : 1982

5. The Reserve Bank of India is India’s central banking institution, which controls the monetary policy of the Indian rupee. It commenced its operations on-

Show Answer

Answer : 01st April 1935

6. State Bank of India is an Indian multinational, public sector banking and financial services company. SBI was established on-

Show Answer

Answer : 01st July 1955

7. Life Insurance Corporation of India is an Indian state-owned insurance group and investment company headuartered in Mumbai. LIC was established in-

Show Answer

Answer : 1956

8. Established in ____________, FICCI is the largest and oldest apex business organisation in India.

Show Answer

Answer : 1927

9. The Insurance Regulatory and Development Authority of India is an autonomous, statutory body tasked with regulating and promoting the insurance and reinsurance industries in India. IRDAI was established in-

Show Answer

Answer : 2000

10. The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) is a statutory body set up by the Government of India under section 3 of the Telecom Regulatory Authority of India Act, 1997. TRAI was founded on-

Show Answer

Answer : 20th February 1997

Exams RiderDownload Our Apps & Watch Latest News

Related Post / Job Details

12200 PO Vacancy in SBI
2Graduate Teacher Recruitment in TRBT
3Assam Public Service Commission (APSC) Recruitment 2018 – Forest Ranger Post
4TNPSC Recruitment 2018 – Laboratory Assistant Post – Apply Online
5Central Bank of India Recruitment 2018 – Security Officers Post
6Vice President Recruitment in UBI
7Punjab National Bank Recruitment 2016
8300 Sub Inspector Recruitment in MPSC
9Senior Vice President Recruitment in RBI
10152 Municipal Manager Recruitment in Bihar
11Office Assistant Recruitment in Dena Bank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *