Banking Awareness Study Material 2017 Set – 243

Banking Awareness Practice Set

1. A worldwide financial messaging network which exchanges messages between banks and financial institutions is known as _________
Answer : SWIFT

2. Which is not a ‘Money Market Instrument’?
Answer : Equity Shares

3. When there is a difference between all receipts and expenditure of the Govt. of India, both capital and revenue it is called _______
Answer : Budgetary Deficit

4. With reference to a cheque which of the following is the ‘drawee bank’?
Answer : The bank upon which the cheque is drawn

5. Banks issue a letter to beneficiary on behalf of its constituents like guarantee for making payment on their behalf on fulfillment of its terms and conditions. What is this arrangement known in banking context?
Answer : Letter of Credit

6. When a Bank provides a loan for purchase of white goods, it is categorised as-?
Answer : Consumer Durable Loan

7. Fixed Deposits and Recurring Deposits are-
Answer : repayable on demand or after an agreed period as per bank’s choice

8. What is the full form of ‘FSDC’ which is used in financial sectors?
Answer : Financial Stability and Development Council

9. FSDC was set up by the Government as the apex level forum in-
Answer : December 2010

10. CRAR stands for _________
Answer : Capital to Risk-Weighted Assets Ratio

Exams RiderDownload Our Apps & Watch Latest News

Related Post / Job Details

1196 Field Operator Recruitment in BPCL
2H.P Judicial Service Competitive Examination 2018
3Assistant Manager Recruitment in NABARD – Apply Online
4UKPSC Recruitment 2016
5Bank of Maharashtra Recruitment 2018 – Chief Risk Officer & Market Risk Officer Post
6400 Probationary Officer Recruitment in Bank of Baroda
7Officer Recruitment in Reserve Bank of India
8UPPCL Technician Trainee Recruitment
9Constable Recruitment in Punjab Armed Police
10Social Case Work Expert Recruitment in TNPSC
11Arunachal Pradesh Public Service Commission (APPSC) Recruitment 2018 – Junior Engineer Post

Comments are closed.