Banking Awareness Study Material 2017 Set – 240

Banking Awareness Practice Set

1. IBA stands for
Answer : Indian Banks’ Association

2. What is the present Repo Rate?
Answer : 6.25%

3. Which among the following rates is not the policy rate of RBI?
Answer : Cash Reserve Ratio

4. The Banking Ombudsman is a senior official appointed by…………..?
Answer : Reserve Bank of India

5. As on date, there is _________ Banking Ombudsman centre located in India.
Answer : 20

6. IBA was set up in ________ with 22 members to discuss issues of common interests.
Answer : 1946

7. What is the effort of IBA?
Answer : Co-ordinate and co-operate on procedural, legal, technical, administration, professional matters.

8. Central Government has notified in the Official Gazette ___________ CPI inflation as the target for the period from August 5, 2016 to March 31, 2021 with the upper tolerance limit of 6 per cent and the lower tolerance limit of 2 per cent.
Answer : 4 percent

9. What is the full form of CPI?
Answer : Consumer Price Index

10. What is the focus & Priorities of IBA?
Answer : Members to encourage inter-bank co-operation and co-ordination

Exams RiderDownload Our Apps & Watch Latest News

Related Post / Job Details

1390 Defense and Naval Academy Post 2017
2Specialist Officer Recruitment in Federal Bank
3TNPSC Recruitment 2018 – Assistant Commissioner of Labour Post
4Electrical Technician Recruitment in UPPCL
5Court Manager Recruitment Gujarat High Court 2018
6Administrative Officer Recruitment in National Insurance Company Limited
716 Semi Skilled Trainee Recruitment in TNPL
8Akola District Central Cooperative Bank Ltd Recruitment 2018
9Goa Naval Area Recruitment 2018 – Group ‘C’ Post
10Stenographer and Typist Recruitment in KPSC
1119 Officer Grade B Post in Reserve Bank of India

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *