Banking Awareness Study Material 2017 Set – 239

Banking Awareness Practice Set

1. Which committee has recommended the setting up of Special Tribunals to reduce the time reuired for settling cases and accepting the recommendations, Debt Recovery Tribunals (DRTs) were established?
Answer : Narasimham Committee

2. DRT has been constituted under Section 3 of the Recovery of Debts Due to Banks and Financial Institutions Act, 1993. DRT stands for
Answer : Debt Recovery Tribunals

3. What is the financial limit Under MUDRA’s Tarun scheme?
Answer : Rs. 5 lakh to Rs. 10 lakh

4. Who can set up an SEZ?
Answer : State government

5. Securitisation act 2002 is enables the banks to issue notices to defaulters who have to pay the debts within __________ days.
Answer : 60 days

6. ___________ is vested with the responsibility of conducting monetary policy.
Answer : RBI

7. In which year the Reserve Bank of India (RBI) Act, 1934 was amended to provide a statutory basis for the implementation of the flexible inflation targeting framework?
Answer : May 2016

8. Which scheme/act has enables an expeditious and inexpensive forum to bank customers for resolution of complaints relating to certain services rendered by banks?
Answer : Banking Ombudsman Scheme

9. The Banking Ombudsman Scheme is introduced by RBI with effect from
Answer : 1995

10. IBA adopts a consultative approach to give its views on any issue pertaining to the banking sector. What is the meaning of “I” in IBA?
Answer : Indian

Exams RiderDownload Our Apps & Watch Latest News

Related Post / Job Details

1Ship Building Center Visakhapatnam Recruitment 2016
2Maharashtra State Cooperative Bank Recruitment 2016
3Maharashtra State Cooperative Bank Limited Recruitment 2017
4IBPS Probationary Officer (PO) Exam 2018
5JPSC District Mining Officer Recruitment 2016
6Indian Bank Recruitment 2018 – Specialist Officers (SO) Posts
7SBI Junior Associate Clerk Recruitment 2016
8IBPS Probationary Officer Exam 2017
9Indian Navy Recruitment 2018 – Chef/Steward/Hygienist Posts
10Administrative Officer Recruitment in National Insurance Company Limited
11Village Revenue Officer (VRO) Recruitment in TSPSC

Comments are closed.